Οβίρες Ρογκοβού: Οι φυσικές πισίνες της Βόρειας Ελλάδας

Το Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο επιφυλάσσει μικρές, υδάτινες εκπλήξεις για τις εκδρομές όλες τις εποχές του χρόνου στις Οβίρες Ρογκοβού.
Εάν αγαπάς το υδάτινο στοιχείο, αλλά θέλεις να επισκεφτείς και ένα χειμερινό προορισμό, τότε οι Οβίρες Ρογκοβού είναι η ιδανική επιλογή για εσένα. Οι Οβίρες Ρογκοβού ή αλλιώς Κολυμπήθρες βρίσκονται στο νομό Ιωαννίνων ανάμεσα στους οικισμούς του Μεγάλου και Μικρού Πάπιγκου.
Ανάμεσα στα πασίγνωστα και γραφικά, χειμερινά χωριά της βόρειας Ελλάδας, τα Ζαγοροχώρια, σχηματίζονται μικρές φυσικές πισίνες, λιμνούλες μέσα σε πέτρινους όγκους, στο σημείο που καταλήγει το ρέμα του Ρογκοβού.
Λόγω της διάβρωσης του εδάφους από το ρέμα Ρογκοβού με τα χρόνια σχηματίστηκε αυτό το εκπληκτικό, φυσικό τοπίο, που μαγεύει τους επισκέπτες του χειμώνα – καλοκαίρι. Το καλοκαίρι μπορεί κανείς να απολαύσει το μπάνιο του και να δροσιστεί σε μία ή και περισσότερες από τις «κολυμπήθρες» της περιοχής, ενώ το χειμώνα τα νερά παγώνουν στα περισσότερα σημεία και απολαμβάνεις ένα εκπληκτικό, χειμερινό θέαμα.
Η ιστορία πίσω από τις Οβίρες Ρογκοβού
Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο Αλή Πασάς επέλεγε τις Οβίρες Ρογκοβού για το καλοκαιρινό του μπάνιο. Το ρέμα του Ρογκοβού πηγάζει από δυτικότερη κορυφή του όρους Τύμφη, τον Λάπατο (2.254μ.) και διασχίζει τους δύο οικισμούς του Πάπιγκου, που είναι ένα από τα πιο γνωστά Ζαγοροχώρια.
Στο βιότοπο αυτό θα βρείτε πυκνή βλάστηση με ένα πυκνό δάσος, που περιλαμβάνει βελανιδιές, οξιές, αρκουδοπούρναρα, κρανιές, οστρυές, φλαμουριές, σφενδάμια και κράταιγους. Κάτω από τα δέντρα και πάνω στα βράχια φυτρώνουν ποικίλα σπάνια λουλούδια, όπως η Hesperis matronalis, ο κρίνος Lilium candidum, η σπάνια Ramonda serbica, το κολχικό Colchicum autumnale, η κενταύρια Centaurea pawlowskii, η Telekia speciosa, ο Carduus nutans, η Scabiosa tenuis, το Bupleurum karglii, ο κρόκος Crocus robertianus, οι ορχιδέες Anacamptis pyramidalis, Ophrys epirotica, Cephalanthera longifolia, Platanthera chlorantha, Neottia nidus-avis και η σπάνια Himantoglossum caprinum.
Η έμβια ζωή δεν λείπει, καθώς κατά τη παραμονή σας εκεί μπορείτε να παρατηρήσετε τα διάφορα είδη πτηνών, που υπάρχουν. Δεν είναι λίγα τα αρπακτικά στην περιοχή, καθώς τα φαράγγια της Τύμφης βρίσκονται πολύ κοντά.
Πηγή : https://itravelling.gr/ovires-rogkovou-oi-fusikes-pisines-tis-voreias-elladas/